Nieuws!

Klant in de kijker: GEA

Jeni Real Estate zet haar klanten al eens graag in de schijnwerpers en belicht graag de business waarin zij werken. Deze keer was Tom Janssen, Managing Director van GEA Belgium, zo vriendelijk om ons te ontvangen voor een gesprek en rondleiding bij GEA te Kontich, waar ze een gebouw op maat huren op Bedrijvenpark Elsbos.

 

GEA is een Duitse engeneeringsgroep die over de jaren heen door veel acquisities sterk gegroeid is. Ze zijn actief in meerdere vakgebieden maar het grootste ervan is het aanleveren van onderdelen tot volledige machines en fabrieken in de voedingsindustrie. In mindere mate zijn ze ook actief in de pharma-industrie en chemie.

Personeel

Het bedrijf GEA bestaat uit zo’n 250 à 260 kleinere bedrijven die onder de naam GEA vallen. Op de vestiging in Kontich bevindt zich voornamelijk het sales- en serviceteam maar worden er ook revisies van machines gedaan. Daarnaast is er een groot magazijn met reservesonderdelen aanwezig onze klanten zo snel mogelijk verder te kunnen helpen. 

In Kontich zijn er 86 vaste medewerkers en een 20-tal freelancers. Gemiddeld zijn er 40 mensen aanwezig op kantoor.  De mensen van sales, maar ook de techniekers die de machines en installaties van GEA onderhouden zijn vaak op de baan. 

Synergie zorgt voor opportuniteiten

Vier à vijf jaar geleden werd er gekeken naar een aantal herstructureringen en stond België op de kaart. Destijds had GEA België een vestiging in Mechelen, Schoten en Olen. Omdat dit uitdagingen met zich meebracht, werd toen besloten om de drie vestigingen, samen te brengen tot één en de krachten te bundelen. Door minder gedecentraliseerd te werken zagen onze medewerkers opportuniteiten die ze voorheen moeilijker zagen. 

Wanneer er nu bijvoorbeeld een voedingsbedrijf is dat zijn productiecapaciteit zou gaan uitbreiden en waarbij GEA de voedselverwerkende machines levert, wordt er vandaag automatisch gevraagd of er bijvoorbeeld ook nood is aan extra koelingscapaciteit. 

Iedereen is op elkaar ingespeeld en weet nu beter wat de andere divisies onder GEA doen en voor elkaar kunnen betekenen. Vandaag werkt GEA meer in de richting van totaaloplossingen waar dat vroeger niet gebeurde. Niet enkel omwille van de opportuniteiten die het met zich meebrengt maar ook om elkaar beter te kennen en te kunnen inspelen op elkaar, was één gebouw gewenst. 

“Kwaliteit is een hele belangrijke factor en die laat Jeni niet onaangetast.” 

De zoektocht naar een pand

“Omdat het niet zo simpel was om een locatie te bepalen, hebben we enerzijds een mapping gemaakt van alle werknemers en gekeken waar de meeste mensen wonen, maar hebben we ook bekeken waar onze klanten zich bevinden. Een locatie dichtbij de grote verkeersaders was sowieso interessant, en dus wilden we ons graag vestigen tussen Antwerpen en Brussel”, aldus Tom Janssen Managing Director GEA Belgium.

“Nadien zijn we gaan kijken wat er op de markt was. Daar liet de infrastructuur vaak te wensen over. Oude gebouwen die niet fris oogden, of die onze specifieke noden niet konden beantwoorden. We wilden graag 1000 m2 aan kantoren en 1000 m2 aan magazijn. Dat bleek een moeilijke verhouding te zijn. Maar via Ceusters kregen we dan te horen dat Geert (cfr. Van Stappen) een ontwikkeling zou starten hier in Kontich. Dat er op dat moment nog niets stond was zeker een voordeel, zo waren we vanaf het begin erg betrokken bij het bouwproces en konden we ook later bij de afwerking onze wensen doorvoeren.”

GEA huurt het kantoor op Bedrijvenpark Elsbos. Tom vertelt dat GEA op die manier geen grote investeringen moet doen in vastgoed en dit een zekere flexibiliteit met zich meebrengt. “Nu hebben we dit pand zeker op de groei gekozen en zijn we absoluut nog niet van plan om te verhuizen.” vult Tom aan.

Mobiliteit stimuleren

Natuurlijk ging er een grote verhuizing gepaard met deze aanpassingen en daar voelde GEA dat ze wel iets voor hun mensen moesten doen. 

“Voor de mensen die door de verhuis verder moesten reizen naar hun werk hebben we een geste gedaan” vertelt Tom Janssen, “zo hebben we in het magazijn bij binnenkomst een laadruimte voor elektrische fietsen voorzien. Deze fietsen leasen we voor onze medewerkers op voorwaarde dat er elke dag mee gereden wordt. Ze kunnen deze dan parkeren en opladen hier in de unit.” 

Deel van het geheel

“Het voordeel aan deel uit te maken van een bedrijvenpark is dat alles geregeld wordt. We moeten ons daar zelf niet mee bezig houden en dat is ook niet onze core activiteit. Vooral het gebruiksgemak dus, zou ik zeggen dat een voordeel is” aldus Tom Janssen.

Op Bedrijvenpark Elsbos te Kontich zijn de sectoren zeer divers. Naast GEA bevinden zich er vooral kleinere KMO’s. Voor GEA niet meteen een bron van nieuwe klanten. Maar, dat wil niet zeggen dat de algemene ervaring van het bedrijf op het bedrijvenpark niet positief is, integendeel. “De locatie op zich heeft ons geen nieuwe klanten opgeleverd maar we merken wel dat nu we zo goed bereikbaar zijn en een mooi kantoor hebben, klanten vaker tot bij ons komen dan voorheen. Het geeft toch een zekere uitstraling en een zeker imago.” 

“Het proces van interesse in een pand tot intrek in Bedrijvenpark Elsbos is zeer vlot verlopen. Geert (cfr. Van Stappen, zaakvoerder Jeni Real Estate) is altijd heel betrokken geweest en ook de architect heeft altijd met ons mee gedacht. Kwaliteit is een hele belangrijke factor en die laat Jeni niet onaangetast. Ze zullen nooit voor de goedkoopste optie kiezen “om er maar vanaf te zijn” maar komen met oprecht advies van wat het beste zou zijn voor ons. Dat is fijn.” 

“We hebben op het einde van het proces een wekelijks werfbezoek gedaan om enerzijds onze werknemers al warm te maken voor het verhuizen naar een nieuwe locatie en ook om alles nauwgezet te kunnen opvolgen. We wilden bijvoorbeeld niet al te veel bekabeling vanuit het plafond en konden dat zo goed opvolgen.”

Toekomst

GEA’s toekomstplannen zijn om vooral gestaag te blijven groeien. “We zijn een mature organisatie en ons marktaandeel is sterk. We willen onze martkpositie behouden in industrieën en productgroepen waar we sterk in staan. Tevens is er nog veel potentieel om te groeien met onderdelen van onze portfolio die nieuw zijn (acquisities) of dat nog niet ten volle benut hebben.” klinkt het bij Tom Janssen. 

Meer informatie over GEA? Surf naar www.gea.com 

Heb je vragen over investeren in bedrijfsvastgoed of interesse in een van onze projecten? Aarzel dan niet om ons te contacteren via onderstaande gegevens. 

Benieuwd aan welke projecten je zal meewerken?