Nieuws!

Ruimte om te leven, ruimte om te groeien op woonproject Ter Dijke.

Een innovatieve benadering van project (her)ontwikkeling

Bij Jeni Real Estate benaderen we onze (her)ontwikkelingsprojecten steeds vanuit een innovatief standpunt. Het is namelijk zo dat we in de sector vaak een keurig afgebakende “box” krijgen waarbinnen we moet werken. Er zijn strikte regels verbonden aan het (her)ontwikkelen van sites. Gaande van de vereisten voor de plannen voor de omgeving, gebouwen en technieken tot vergunningsaanvragen, omgevingsrechten, overheidsopdrachten en burgerlijk recht. Je kan niet zomaar neerhalen en optrekken wat je wilt. En dat willen we ook niet. 

We willen elke site, elk project, elke vierkante meter opwaarderen. We benutten de ruimte waarbinnen we ontwikkelen optimaal. Om dat te kunnen doen, werken we samen met verschillende instanties, die ons ondersteunen in het uitstippelen van wat we precies willen realiseren, wat we kunnen en mogen ontwikkelen en hoe we dat het beste aanpakken. 

Om onze visie te verwezenlijken moeten we regelmatig het traditioneel denken loslaten. 

Waar projectontwikkeling in de gedachten van de maatschappij soms nog geassocieerd wordt met beton en starre muren, levert Jeni Real Estate het tegendeel op. Bij ons draait het om een algemene verbetering, veel licht, leven en groen! 

Onze realisaties zijn daar het levende bewijs van. Vandaag belichten we graag Woonproject Ter Dijke in Oud-Turnhout.

 

Ruimte om te leven, ruimte om te groeien. 

Bouwen aan morgen in hartje Oud-Turnhout. Dat is de visie die we voor dit woonproject voor ogen hadden en dat is ook opleveren. 

Het project heeft een ideale ligging midden in het centrum, vlak aan de levendige oevers van de waterloop “Aa”. Er zijn heides, bossen en natuurgebied in de nabije omgeving. Een mix van het bruisende dorpsleven en rustgevend groen. Dat werd dan ook de inspiratie voor de uitwerking van het woonproject.

 

Jeni | Woonproject Ter Dijke - Installatie groene gevel

 

Woonproject Ter Dijke, Oud-Turnhout

Een architecturale parel met een ideale leef- en woonomgeving 

De plannen voor het woonproject Ter Dijke zijn ontwikkeld in samenwerking met architectenbureau Louis Caron en Peter Beirinckx. Dit resulteerde in een architecturaal hoogstandje dat niet alleen een mooie aanwinst is voor de buurt en bewoners, maar ook volledig is gericht op wooncomfort. 

Aan de hand van geothermie worden alle appartementen voorzien van een ideaal binnenklimaat. Hiervoor werkten we samen met JVD Warmtepomptechnieken. Zij leverden een complexe installatie die ervoor zal zorgen dat de toekomstige bewoners het hele jaar lang kunnen genieten van een aangenaam binnenklimaat. Dankzij warmtepompen kan je namelijk niet alleen je woning verwarmen, maar ook verkoelen. Een broodnodige feature in de huidige tijd waar zomers alsmaar warmer worden en energieprijzen stijgen.

Daarnaast zorgden we er ook voor dat de gebouwen goed geïsoleerd zijn. Zowel op energetisch, als op akoestisch vlak. De appartementen zijn op die manier optimaal uitgerust tegen potentieel energieverlies en lawaaioverlast. 

Dat gezegd zijnde, wilden we deze duurzame manier van verkoelen ook doortrekken en verder ondersteunen door de toevoeging van verkoelende elementen buiten het gebouw. De aanleg van groen omheen de appartementsblokken was daarvoor de ideale oplossing.

 

Groen op een innovatieve manier

Naast de aanleg van een parkdomein om de gebouwen heen, dachten we aan wat we nog meer konden doen. Zo kwamen we terecht bij de groengevels van Muurtuin BVBA. 

Parallel met de appartementsgebouwen die we optrokken, lieten we door Teun Depreeuw van muurtuin enkele verticale tuinen installeren. Een noemenswaardige toevoeging die een grote meerwaarde biedt aan het project en tevens ook een toevoeging die reeds vele passanten deed stoppen, aldus Teun. 

De aanleg van de groene gevels is een investering in de toekomst waar we vanaf het begin sterk achter stonden. Het is een nieuwe manier van bouwen in samenwerking met onze partner, Muurtuin. 

Deze groengevels zijn niet zomaar wat plantjes die tegen het gebouw werden bevestigd. De muurtuinen vervangen letterlijk de buitenschil op bepaalde delen van het gebouw. Achter al dat groen, zitten geen gevelstenen verstopt, maar wel een slim uitgedacht systeem. 

We spraken met de eigenaar van Muurtuin, Teun Depreeuw, en vroegen hem ons wat meer te vertellen over groengevels. 

Wat zijn volgens jou de belangrijkste redenen om voor een groengevel te gaan?

“De toevoeging van groen is heel belangrijk voor de toekomst.  

Een groengevel zorgt voor heel wat verdamping en zo ook voor verkoeling. Dat zijn twee dingen die nu broodnodig zijn. Zeker rond je huis en steeds meer in steden. Met de nieuwe manier van isoleren is koeling in en rond het gebouw heel belangrijk. 

Daarnaast zorgt een groengevel ook voor akoestische demping. Baksteen weerkaatst namelijk het geluid, groen dempt het net. Daar bovenop bevordert het ook de biodiversiteit

Tot slot is het ook het visuele aspect belangrijk. Het is niet alleen nuttig, maar oogt ook nog eens heel mooi.”

 

Voor woonproject Ter Dijke werden een aantal delen van de gevel vervangen door een groengevel. Vervangen bedoelen we dan ook letterlijk. De groengevel vervangt namelijk de bakstenen die er normaal gesproken gebruikt zouden worden. 

“De buitenschil of gevelbekleding bestaat traditioneel gesproken uit baksteen, bepleistering of een houten bekleding. Het is als het ware de regenjas van een huis. Bij een muurtuin wordt dit vervangen! De groene gevel wordt rechtstreeks op de isolatie geïnstalleerd. Het is dus geen dubbele gevel, maar een echte vervanging.”

Een muurtuin biedt heel wat voordelen. Zo zorgt het onder andere voor natuurlijke verkoeling, dempt het omgevingslawaai, verbetert het de gezondheid van de omgeving en biedt het ruimte voor biodiversiteit. 

Het onderhoud van zo een groengevel is bijlange niet zo intensief als dat men zou denken. Het vraagt even veel, of zelfs minder, onderhoud dan een horizontale tuin. Teun raadt 2 maal per jaar een algemeen onderhoud aan: “Vlak voor de winter en voor de zomer.” Dan worden de planten gesnoeid en eventueel dorre planten vervangen. 

Op woonproject Ter Dijke koos Teun voor een basispakket van vijf verschillende plantensoorten. Allemaal planten gekozen op basis van de oriëntatie van de gebouwen. Op de binnenkoer komt bijvoorbeeld meer zonlicht, daarom werden hier planten genomen die beter bestand zijn tegen deze omstandigheden. 

Om de planten te voorzien van water, installeerden we een regenwaterput. Hierop werd het bewateringssysteem aangesloten. Dit bevindt zich in de kelder van de gebouwen en zal volledig automatisch werken. Het systeem is nauwkeurig afgestemd en geeft ook via een mobiele app aan wanneer er te veel of te weinig bewaterd werd. Zo kunnen watertekorten of eventuele lekkages snel opgespoord worden. 

 

Groengevels op zich zijn reeds een innovatief concept en daar doet Teun binnenkort nog een schep bovenop. Met Total Value Wall wil hij van het grijswater gebruik maken voor de bewatering van de muurtuin. Een update van het systeem dat het nog duurzamer zal laten werken.

 

 

Benieuwd aan welke projecten je zal meewerken?