Nieuws!

Bedrijvenpark Steenoven: in gesprek met architect Frank Joosen

Bedrijvenpark Steenoven in Malle werd gefaseerd ontwikkeld. De werken van de eerste fase gingen in de lente van 2021 van start. Met trots hebben we de volledige site die 38 bedrijfsunits telt, opgeleverd aan tevreden klanten.

 

De frisse architectuur van het bedrijvenpark springt meteen in het oog. Wit beton wordt afgewisseld met diepzwarte silex wandpanelen, wat zorgt voor een strakke stijlvolle look. De gebouwen stralen kracht en tegelijk een zekere rust uit door de eenheid die de gebouwen samen vormen. We gingen in gesprek met architect van het bedrijvenpark, Frank Joosen.

 

Een buitengewoon park

“Het klopt dat dit een buitengewoon terrein is, ook qua ligging. Ik zag meteen het potentieel van deze locatie toen Jeni Real Estate me vroeg om de architectuur van dit bedrijvenpark te ontwerpen. Het is een prachtig gelegen terrein van 26.000 vierkante meter waarop we ondertussen vier verschillende bedrijfsverzamelgebouwen realiseerden met in totaal 38 bedrijfsunits. Die units zijn steeds samenvoegbaar en de kleinste beginnen al aan 240 m2. Ideaal dus voor starters die de eerste stappen zetten richting groei of voor ondernemers die uitbreiden en kiezen voor een grotere vestiging.” aldus Frank Joosen, architect van het bedrijvenpark.

 

“Weet je wat ik specifiek aan dit bedrijvenpark zo fijn vind? Dat je hier omringd wordt door de natuur. Je hebt hier een immens uitzicht op velden, bomen en op een heel mooi waterbekken van vijftien meter breed dat loopt over de volledige lengte aan de ene kant van het perceel. In dit bekken wordt water opgevangen van de omliggende velden en landbouwgrond. We legden dit speciaal aan omdat het zo’n mooie meerwaarde geeft aan de omgeving én omdat het een rustgevend effect heeft.” Maar vergis je daardoor niet, Bedrijvenpark Steenoven is uitstekend gelegen en goed te bereiken door zijn centrale ligging tussen de E19 en de E34. Je bereikt ook zo de N12, de verbindingsweg tussen Antwerpen en Turnhout.

 

Over architectenbureau Frank Joosen 

“Onze focus als architectenbureau ligt vooral op industrieel vastgoed. KMO-parken, logistieke distributiecentra van 20.000 m2 tot 40.000 m2, magazijnen, bedrijfsgebouwen, kantoren gekoppeld aan magazijnen, enzovoort. In retail zijn wij bijvoorbeeld een van de huisarchitecten van H&M voor België en Luxemburg. We werken ook voor Luyckx, Bleckmann, Bauwens, Ethnicraft,… Ik ben ondertussen zo’n twintig jaar actief als architect en mijn eigen bureau bestaat dit jaar vijftien jaar. Mijn stage deed ik ooit bij een architectenbureau dat heel actief was in het ontwerpen van bedrijvenparken. Zo ben ik er ingerold. ”

 

Samenwerken met Jeni Real Estate

“De samenwerking met Jeni Real Estate gaat ook reeds bijna twintig jaar terug. Geert Van Stappen vroeg me toen voor het ontwerp van het allereerste Bedrijvenpark Winkelomheide in Geel. Daarna ontwierp ik enkele gebouwen op maat voor Deschacht en bedrijvenparken in Hasselt, Wommelgem, Sint-Gillis-Waas en Aartselaar. Bedrijvenpark Steenoven hier in Malle is de recentste realisatie samen.”

 

Expertise

“Het is fijn samenwerken en een absolute sterkte van Jeni Real Estate is dat er fel ingezet wordt op een team van gedreven en ervaren projectleiders. Dit zorgt voor een vlotte samenwerking zowel naar de kopers toe maar ook naar ons als architectenbureau en de andere partijen zoals aannemers, grondwerkers, enzovoort. De projectleiders nemen hierin een deel van het werk dat vroeger op onze schouders terecht kwam op zich. Doordat zij met expertise die schakelfunctie uitvoeren, komt dit de voortgang van de projecten in ontwikkeling enorm ten goede. Het is ook een meerwaarde voor toekomstige projecten en hun kopers omdat de projectleiders van Jeni door hun manier van werken heel nauw de vinger aan de pols houden omtrent nieuwe mogelijkheden en innovatieve ideeën.”

 

Going the extra mile

“Elke bedrijfsunit heeft bepaalde standaardvoorzieningen, toch treft Jeni Real Estate daarnaast nog extra voorzieningen. Zo vragen ze me als architect om standaard ook ramen bovenaan in de zijgevels van de units te voorzien. Op die manier komt er extra daglicht binnen wat altijd fijn is in een magazijn. En stel dat je later toch een extra verdieping of kantoor in je zes meter hoge unit wil, dan is dat fantastisch en kan het snel gerealiseerd worden, want dan zijn die ramen op de verdieping er al. Een ander voorbeeld is dat op alle hoeken van de gebouwen ter hoogte van zo’n verdieping sowieso al funderingspunten voorzien worden. Ook daardoor kan de koper op elk moment gemakkelijk een tussenverdieping plaatsen wanneer hij of zij dat wil. Dat maakt zo’n units erg flexibel en geschikt voor zeer veel bedrijven. Het zorgt er ook voor dat hun waarde gemakkelijk vergroot kan worden en dat deze units dus een goede investering zijn mochten kopers ze later weer wensen te verkopen.”

 

Duurzaamheid

“Duurzaamheid is heel belangrijk binnen mijn architectuur en de projecten van Jeni Real Estate. Ook stijl en sfeer spelen een belangrijke factor. Dit bedrijvenpark is daar een mooi voorbeeld van. De gevels stralen klasse uit door het contrasterende zwart-wit verhaal. Voor de wandpanelen koos ik donkergrijze silex die na plaatsing nog eens van een extra laag zwarte verf voorzien worden. Dit maakt het visueel krachtig. Silex is een zeer robuust en knap materiaal waardoor gebouwen lang hun mooi uitzicht behouden. Ik vind dat zeer belangrijk.

Ik ben steeds op zoek naar duurzame materialen die future proof zijn in combinatie met kwaliteitsvolle budgetvriendelijke materialen waar mogelijk. Alles wordt afgewerkt volgens de laatste EPB-normen.”

 

Speciallekes

“Ik vind het fantastisch om zo’n grote projecten te ontwerpen en op te volgen. Residentieel is ook fijn maar daarbij beperkt het contact zich vaak tot de mensen die er wonen. Bij grote projecten zoals een bedrijvenpark leer je naast de aannemers, grondwerkers, bouwvakkers, loodgieters, enzovoort ook de bedrijven zelf kennen die zich er komen vestigen. Mijn netwerk is daardoor enorm gegroeid. Naast bedrijvenparken vind ik projecten met een speciaal kantje, ook tof. Zo tekenden we ooit de plannen voor een grote indoor schaatsbaan. Jammer genoeg kwam de uiteindelijke financiering niet helemaal rond. Een groot sportcomplex zou ik ook graag ontwerpen. Ik hou wel van zo’n speciallekes.” (lacht).

 

Op deze uitnodigende locatie zijn intussen alle bedrijfsunits verkocht. Wel is er nog een perceel beschikbaar om uw gebouw op maat op te laten ontwikkelen. Ben je dus nog op zoek naar een inspirerende, vlot bereikbare werkplaats? Aarzel niet om ons te contacteren, wij bespreken graag hoe we u ontzorgen.

Bedrijvenpark Steenoven

Steenovenstraat 2

2390 Malle

 

Beelden: Bob Reijnders

Tekst: Veerle Symoens

image
image
image
image

Benieuwd aan welke projecten je zal meewerken?